Geschiedenis

Er was eens....

De geschiedenis begint op de rechteroever van de Schelde, in België, bij de poorten van Doornik, zo rond 1231.

Twee vrouwen, volgens de traditie, stellen hun bezittingen beschikbaar voor de armen en openen een gasthuis. Al spoedig zijn ze met z'n zessen en leven volgens de regel van Augustinus.

Geen markante persoonlijkheid of een uitstraling van heiligheid kenmerkt het begin. Slechts het geloof en de dienstbaarheid van deze enkele vrouwen om bij het vallen van de avond de voorbijgangers een warme slaapplaats te bezorgen.

Nu zijn we 780 jaar verder en hebben we een bewogen geschiedenis achter de rug. Binnenkort kunnen we spreken over acht eeuwen van trouw en creativiteit in het luisteren naar de vragen van de wereld en de Geest. Van gasthuis naar kloostergemeenschap en van kloostergemeenschap naar een apostolisch leven....

Vandaag zijn we een internationale congregatie die leeft vanuit de ignatiaanse spiritualiteit en we zijn ons bewust van de geschiedenis waaruit wij zijn voortgekomen. Van generatie op generatie voelen we ons gedragen door deze traditie, die ons uitnodigt om aan de volgende stap vorm te geven...

De oorspronkelijke gemeenschap heeft heel wat crises en veranderingen doorgemaakt: klik op een periode naar keuze om de loop van het historisch avontuur van onze Congregatie te volgen of om over een bepaalde periode meer te weten.

- Het ziekenhuis: van de 13e tot de 17e eeuw
- Het klooster: van de 17e en 18e eeuw
- De apostolische gemeenschap: van de 19e eeuw tot heden